Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

umów termin
realizacji usługi

+48 531317100

Drewno kominkowe — rodzaje i charakterystyka opału

W naszej ofercie znajdują się następujące produkty z drewna:

pelet
worki z peletem
  • DREWNO KOMINKOWE liczone w metrach przestrzennych. Jest to bryła drewna o wymiarach 1/1/1 metr (często mylnie nazywana metrem sześciennym). Bardzo ważne: liczymy zużyty, POUKŁADANY materiał. Jesteśmy przygotowani technicznie do przerobu drewna. W naszym tartaku rozłupiemy nawet najbardziej sękate pniaki. Dostosowujemy także długość i grubość szczap do potrzeb Klienta i zapewnimy transport drewna w Lublinie. Każde drzewo przeznaczone na drewno opałowe charakteryzuje się odrębną wartością kaloryczną w przeliczeniu na metr przestrzenny. Różnica ta wynika głównie z różnej gęstości poszczególnych gatunków. Duży wpływ na ilość pozyskanego ciepła z drzewa ma jego wilgotność. Pod tym względem drewno dzieli się na suche (do 15% wilgoci), półsuche (16-30%) i wilgotne (powyżej 31%).

 

Jakie rodzaje drewna znajdują się w ofercie BUD-MAX?

  • Drewno dębowe — to doskonałe drzewo liściaste idealnie nadaje się do produkcji drewna kominkowego. Cenimy je głównie ze względu na gęstość. Stosunkowo ciężkie, twarde i wysoce kaloryczne drewno dębowe spala się bardzo powoli, dając wysoką temperaturę paleniska. Długo utrzymuje płomień w kominku, zapewniając ciepłą i przyjemną atmosferę pomieszczeń w każdym domu.
  • Drewno brzozowe — jest to drewno często wykorzystywane do palenia w kominku, ponieważ wysuszone nie powoduje iskrzenia. Spala się efektownie, dając duży płomień o lekko niebieskawym odcieniu. Wydziela miły charakterystyczny zapach. Z uwagi na cienką warstwę kory, drewno to podobnie jak grab wydziela śladowe ilości dymu.
  • Drewno olchowe — charakteryzuje się czerwonawym kolorytem, dzięki czemu bardzo łatwo je rozpoznać. Zapach jaki wydziela spalane drewno olchowe wpływa na jego zastosowanie w wędzarniach w procesie wędzenia produktów żywnościowych. Nadaje ono piękny koloryt i zapach wędlinom. Podczas spalania powoduje duży jasny płomień o lekko czerwonej barwie. Drzewo olchowe pali się świetnie nawet świeżo po ścięciu.
  • Drewno bukowe — to zwarte, twarde i ciężkie drewno o bardzo wysokiej wartości opałowej. Wydziela niewielką ilość dymu, pozostawiając przy tym bardzo mało popiołu. Spala się dosyć długo, dostarczając dużo ciepła. Drewno bukowe jest jednym z najlepszych rodzajów drewna opałowego pod względem wartości energetycznej. Dzięki swoim unikatowym właściwościom zalicza się do grupy trzech najlepszych (obok dębu i grabu) drewien kominkowych.
  • Drewno akacjowe — to jeden z najbardziej wydajnych i energetycznych materiałów opałowych. Spala się bardzo powoli, dając średni płomień oraz wysoką temperaturę. Jego zaletą jest to, że dobrze pali się w każdych warunkach, nawet gdy stopień wysuszenia nie jest jeszcze całkowity.
  • Drewno osikowe — spala się szybko w bardzo wysokiej temperaturze. W związku z tym drewno to jest idealne do rozpalania czy wypalania nadmiaru sadzy z szyby czołowej kominka. Spala się ładnym biało-żółtym płomieniem przy czym nie wydziela dużych ilości dymu.
  • Drewno jesionowe – ze względu na dużą twardość uznawane jest za drewno szlachetne. Podobnie jak dąb i buk ma bardzo dobrą wartość opałową, jednak znacznie szybciej wysycha. Pali się bardzo dobrze, dając przy tym niewielką ilość dymu.
  • Drewno grabowe – jest w zasadzie pozbawione grubej warstwy kory. W związku z tym ilość dymu wydzielana w trakcie spalania jest minimalna, co jest niebywale istotne dla wszystkich odkrytych kominków. Cechuje je duża twardość i wysoka wartość energetyczna. W trakcie spalania wydziela przyjemny zapach.